Ziua Mondială a Monumentelor 2014

Propusă de către ICOMOS (Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor) și adoptată de UNESCO în 1983, Ziua Mondială a Monumentelor se marchează anual pe 18 Aprilie și are deja o lungă tradiție în atragerea interesului publicului atât asupra diversității patrimoniului mondial cât și a vulnerabilităților sale ce reclamă eforturi conjugate de protejare și conservare. Anul acesta tema Zilei Mondiale a Monumentelor este “Patrimoniul comemorativ”.

În acest context și din această perspectivă, Comitetul Național Român al ICOMOS și Muzeul național de Istorie a României - coorganizatori, în colaborare cu Oficiul Național pentru Cultul Eroilor și Institutul Național al Monumentelor Istorice, marchează Luni 14.04.2014 la ora 11.00 Ziua Mondială a Monumentelor printr-o conferință cu titlul “Patrimoniul comemorativ românesc în context european”. Vor fi explorate categoriile și clasele monumentelor comemorative românești prin raportare istorică, socială și artistică la fenomenul european generat de Marele Război. Evenimentul va avea loc în prezența domnilor: prof.dr.arh. Sergiu Nistor, Președinte ICOMOS România, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Național de Istorie a României, col.dr. Marian Chiriac Popescu, Director al Oficiului Național Pentru Cultul Eroilor și arh. Petru Radu Năstase, Director general al Institutului Național al Patrimoniului.

În cadrul manifestării Comitetul Național Român ICOMOS va conferi tradiționala sa diplomă de onoare unei personalități a cercetării monumentelor istorice din România, dr. ist. Oliver Velescu.

Subiectul nu este ales întâmplător, căci anul acesta se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, moment tragic în istoria umanității ce este evocat printr-un număr impresionant de mare de monumente comemorative în toate țările beligerante, printre care și România. Jertfele umane de o amploare nemaiîntâlnită până la primul război mondial își găsesc reliefarea în amplasarea pe întreg teritoriu țării noastre a 3842 de monumente comemorative. Ele sunt de diverse tipuri, de la troițe, obeliscuri, fântâni și porți ale eroilor, până la cimitire și mauzolee. Monumentelor ridicate spre comemorarea eroilor primului război mondial li se adaugă alte peste 2000 dedicate celor căzuți în al doilea război mondial, 545 comemorând Războiul de independență, făcând ca numărul total al monumentelor comemorative ale războaielor din doar ultimii 150 de ani să fie de 6347.

Din acestea o parte sunt clasate monumente istorice. În Lista Monumentelor Istorice publicată în 2010 se află 1430 de monumente comemorative, în bună parte fiind structuri arhitecturale și de artă monumentală marcând jertfele umane ale conflictelor desfășurate pe teritoriul de astăzi al României. Prin modeste troițe din cimitire, prin mici obeliscuri inscripționate cu numele celor căzuți în război, ori prin austerele mausolee de la Marașești, Tg. Ocna, Soveja, pentru a încheia cu ansamblul celebru al lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, teritoriul țării este presărat cu cea mai răspândită, numeroasă și “populară” formă de existență a monumentului: monumentul comemorativ. Nu întâmplător poate, la sate cuvântul de monument definește o astfel de structură comemorativă. El este forma cea mai ușor de înțeles a patrimoniului și în existența, protejarea și îngrijirea sa stă, la fel ca și întreținerea mormintelor, fundamentul instinctual al cultului patrimoniului.

Invitație-program

ZMM 2014